8 сентября 2014                    

Лікувальні властивості сауни

Як кажуть жителі Фінляндії: «Якщо не допоможе сауна, то вже ніщо не допоможе». Дійсно, адже головна її властивість – очищення організму шляхом потовиділення. Тіло позбавляється від шлаків, налагоджується циркуляція крові, стимулюється імунна система, відбувається сприятливий вплив практично на усі органи. Але щоб отримати максимальну користь від відвідування бані, слід дотримуватись певних правил, про що ми розповімо нижче.


Шкіра

Чудово очистити і навіть омолодити шкіру допоможе регулярне відвідування сауни. Це відбувається завдяки тому, що висока температура відкриває пори, виводячи бруд і токсини, тренує сальні залози, які запобігають виникненню зморщок. Власникам сухої шкіри варто віддати перевагу турецькій бані, в решті випадків підійде фінська сауна.

Серцево-судинна система

Контрастна зміна температур робить судини більш еластичними, зміцнює серцевий м’яз, нормалізує периферичний кровообіг. Але гіпертонікам та гіпотонікам варто слідкувати за рівнем тиску – якщо ви почуваєте себе комфортно, то банні процедури вам підходять. Що стосується людей, які перенесли інфаркт, то утримайтесь від походу в сауну у перших шість місяців після хвороби і не піднімайте температуру вище 60 градусів.

Внутрішні органи

Різниця температур і підвищене потовиділення сприятливо впливають на шлунок, нирки, стравохід, печінку, підшлункову залозу, кишківник. Відомо, що баня рекомендується при циститі, нефриті, язві, порушеннях роботи кишечника. Але при серйозних хворобах, особливо під час загострення, обов’язково порадьтесь із лікарем.

Органи дихання

Баня дуже корисна при захворюваннях органів дихання, однак лише у стадії ремісії. Чудово лікується бронхіальна астма, особливо у дітей, хронічний бронхіт, ларингіт, нормалізується стан після пневмонії.

Дихальна система в парній працює більш інтенсивно, збагачуючи кров киснем, що, в свою чергу, оздоровлює усі органи тіла і збільшує рівень ендорфінів, відомих як гормони щастя.

Опорно-руховий апарат

При болях в суглобах та радикуліті чудово допомагає баня з використанням віників, особливо березових. Активізується обмін речовин, завдяки чому знімається напруга у м’язах, зв’язки стають еластичнішими, а суглоби більш рухливими, зникають болі та набряклості.

Також відомий зцілюючий ефект сауни при травмах та ранах, які заживають значно швидше.

Та все ж не слід зловживати такими процедурами, особливо якщо ви відчуваєте певний дискомфорт чи ваш фізичний стан погіршується, під час місячних у жінок і при вагітності, при гострих запальних процесах і нервових розладах, адже різка зміна температури – це додатковий стрес для організму.

В той же час при нормальному самопочутті ви отримаєте незрівнянну користь, величезний заряд енергії і гарного настрою. Тож сміливо обирайте бані і насолоджуйтесь відпочинком!


Наше приложение для iOS и Android

Автор / Ирина Швед для Wrestlingua.com
© Все права защищены, при использовании материалов ссылка (для интернет-изданий активная, индексируемая гиперссылка) на Wrestlingua.com обязательна!
Комментарии